Ulasan Buku: Travelog Usahawan Muda

WOUII  merupakan laman web berkonsepkan kids and moms yang membantu ibu bapa serta sesiapa sahaja yang mencari produk barangan bayi sebagai barangan untuk memulakan perniagaan mereka sendiri. Tidak seperti laman web yang lain, WOUII menyediakan  FREE SHIPPING COST untuk barangan bayi tertentu. WOUII membantu ibu bapa mendapatkan barangan bayi dan kanak-kanak melalui systematic reward, dropship & wholesale facilities.

Klik di sini untuk maklumat lanjut. 

Lamanya masa yang diambil untuk menghabiskan senaskah buku bertajuk Travelog Usahawan Muda nukilan Kaizan Nazlan kali ini. Tentu sahaja kerana saya memang seorang slow-reader (my mind works the imagination of each word longer than the reading process itself) juga kerana saya  adalah usahawan tapi ternyata perjalanan yang dibentang oleh Kaizan di dalam buku ini berbeza sekali likunya dengan yang saya lalui. 

Menariknya buku yang tebal ini banyak membawa kepada saya kesunyian dan kesepian perit jerih seorang manusia yang berusaha menjadikan perniagaan sebagai periuk nasinya. Ianya sebuah hasil kerja perkongsian yang sebenarnya sedih (sombre) dan menyantap saya untuk berfikir bahawa beruntungnya saya mempunyai perniagaan yang duduk di dalam aircond, staff semua di telunjuk jari saya dan sebenarnya usaha saya tidaklah sesusah sebahagian peniaga yang lain. 

Apapun perasaan yang diceritakan, buku ini adalah sebuah ajakan kepada realiti bahawa perniagaan is a lonely journey  yang semua anak muda perlu sedar, faham dan sanggup terima sekiranya mereka mahu melibatkan diri dalam kancah perniagaan. 

 

Buku ini sesepi kulit depan dan belakangnya juga. Tak percaya? Beli dan baca sendiri. – Gambar adalah hasil carian Google

Buku ini mempunyai penceritaan yang lebih tersusun (structured), dan padat dengan pelajaran. Saya beri buku Travelog Usahawan Muda ini  5 bintang walaupun penulisnya; Kaizan Nazlan tidak memerlukan bintang-bintang ini memandangkan pada saat ini buku ini telah jauh perginya. Saya juga memberi high recommendation untuk buku ini dibaca oleh anak-anak muda yang sedang jobless dan merasa putus idea untuk buat apa dengan ijazah mereka tanpa sebarang tawaran pekerjaan. The world doesn’t end there yet, guys! Read this book. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Syeri 

Instagram: syarifah.hafsah
Newsletter: www.wouii.com

 

WOUII  merupakan laman web berkonsepkan kids and moms yang membantu ibu bapa serta sesiapa sahaja yang mencari produk barangan bayi sebagai barangan untuk memulakan perniagaan mereka sendiri. Tidak seperti laman web yang lain, WOUII menyediakan  FREE SHIPPING COST untuk barangan bayi tertentu. WOUII membantu ibu bapa mendapatkan barangan bayi dan kanak-kanak melalui systematic reward, dropship & wholesale facilities.

Klik di sini untuk maklumat lanjut. 

 

Lukut – Cinta & Kesepian

WOUII  kini tampil dengan wajah baru dan produk-produk menarik untuk kegunaan seisi keluarga. WOUII juga membuka peluang perniagaan kepada sesiapa yang berminat untuk mendapatkan produk jualan melalui pembelian secara borong bagi produk-produk yang dipaparkan di dalam online shop kami.

Klik di sini untuk maklumat lanjut. 

Pada 23 October, 2018 yang lalu berakhirlah khidmat saya di salah sebuah sekolah swasta di Negeri Sembilan. Tujuan asal perpindahan ke Negeri Sembilan sebenarnya adalah tindakan paling drastik saya buat menjelang Ramadhan lalu kerana saya merasakan hiruk-pikuk di Kuala Lumpur amatlah menyeksakan. Ibu kota yang menjanjikan kehidupan gah, kegembiraan dan cara hidup yang canggih tiba-tiba bertukar menjadi satu tekanan kepada saya pada tahun 2018. Cukup dua bulan, khidmat saya di Lukut bermula.

Kehidupan dan pekerjaan di Lukut bermula bukan sahaja dengan pekerjaan baru, tetapi juga saya didatangi cinta. Wah!

Bagi anda yang pernah ke Port Dickson, pastinya anda dapat membayangkan keindahan langit biru dihiasi kehijauan hutan di sepanjang lebuh raya Port Dickson – Mambau. Begitulah setiap hari perjalanan saya dan begitu jugalah perasaan saya apabila cinta mula berputik. Tak pernah terjangka bahawa kehidupan di Lukut rupa-rupanya membawa hati saya ke alam cinta – satu alam yang lama saya tak kunjungi.

Berbeza dengan Kuala Lumpur, Lukut hanyalah sebuah pekan kecil, namun hati saya tenang di sana. Kehidupan lebih bermakna apabila diberikan penginapan percuma. Alhamdulillah. Celik mata kabus membaluti diri, saya punya masa yang cukup untuk jogging merusuh ke dalam kabus pagi, sarapan sambil muka dipercik cahaya matahari yang masih suam-suam kuku. Allahu, saya gembira sekali di Lukut. Saya bukan sahaja bercinta dengan manusia, tetapi dengan persekitaran baru saya.

Tiada tol, tiada caj parkir, tiada kesesakan lalu lintas – alhamdulillah, Lukut adalah hijrah yang bermakna untuk tahun ini. Satu hari saya ke sekolah. Sewaktu saya baru sahaja melabuhkan bag-bag ke atas kerusi, pakcik guard yang bermotor panggil saya dari arah playground  sekolah.

“Ada budak main sorang-sorang kat situ,” katanya.

Saya anggukkan kepala dan terus ke sana. Dalam hati saya terdetik, apakah penting sangat jawatan saya sehingga kanak-kanak kecil bermainpun saya kena jaga. Kurang dari 10 meter, tetapi budak itu tidak kelihatan. Tiba-tiba saya terfikir, betulkah apa yang saya dengar tadi? Saya toleh untuk pergi tetapi seketika kemudian saya rasa takut, kalau betullah ada budak sedang bermain dan saya telah dimaklumkan, apa jadi nanti? Ya, betul. Tiba-tiba saya lihat kelibat budak berlari dan kemudian dia hilang kembali. Allahu akbar. Betul ke ni?

Saya terus melangkah dan melihat. Ya Allah, dia berlari dan kemudian hilang. Keadaan itu berlaku hampir enam kali sehingga saya jadi takut. Kecil dan rendah, kulit bukan anak mat salleh, rambut bukan orang Malaysia. Ini manusia ke musibat?

“Hey!” saya sahut ‘dia’.

Heyyyy! Come! Come and let’s play together.

Ya Allah, dia ajak bermain pulak dah!

Who are you, boy? How do you come here?” saya bertanyakan soalan ini beberapa kali namun jawapannya tetap sama, “I don’t know.” Bagaimana mungkin seorang kanak-kanak lingkungan 2 tahun boleh bermain seorang diri dengan begitu ceria tanpa ibu bapanya? Allahu, saya takut sangat kalau-kalau ini kes buang anak dan sebagainya.

Tiba-tiba anak kecil ini berlari ke pintu utama dan keluar ke bangunan utama sekolah yang jaraknya 500 meter dari kawasan dia dijumpai. Saya mula berjalan lebih jauh dari belakang. Tak boleh lari – dia takut dan dia juga lari lebih cepat apabila saya berlari mengejar dia. Barulah dia sedar dia telah ditinggalkan oleh ibu bapanya. Alhamdulillah, saya berjaya meyakinkan dia bahawa saya akan jaga dia hari itu. Dalam hati saya, kenapalah Allah hantar budak ni pada saya pagi-pagi? Dia dah mula menangis sehingga berdarah hidungnya. Tak tahu kenapa, tapi saya masih ada kunci kereta di tangan dan telefon, jadi saya sempat bawa dia ke kereta saya dan membersihkan darah yang bercampur hingus tadi. Anak itu tak cedera, jadi saya tak mahu ibunya panik melihat darah.

Sesungguhnya Allah itu adil. Apabila menuruni tangga dari bangunan utama, saya sempat memasang kamera di telefon. Tangan saya digenggam kuat. Macam ni ke genggaman anak lelaki? Kuat betul. Tetapi apa yang lebih terasa adalah di hati saya. Semoga satu hari nanti Allah menganugerahkan saya anak lelaki. Semoga anak itu menjaga saya juga apabila tiba masanya. Ya Allah, kenapa budak ini mendatangi hidup saya di pagi hari?

Kanak-kanak ini pelik. Dia mengekori saya. Dia berkejar pada setiap langkah saya sehingga terlanggar belakang peha saya beberapa kali akibat terlalu hampir dengan saya. Ada kawan sejawatan yang memberitahu bahawa itu pelajar baru. Okay, alhamdulillah. Dia manusia dan bukan sebarang jelmaan. Kanak-kanak ini sepatutnya di kelas lain tetapi akibat ketakutannya, dia masuk ke kelas saya yang sebenarnya untuk kanak-kanak berusia 6 tahun. Dia tak buat apa melainkan melihat sahaja saya. Tak makan. Tak menyusu. Tak minum. Dia diam dan hanya melihat saya. Tiba-tiba menjelang jam 11 pagi dia tertidur di atas meja.

Terima kasih Allah kerana mendatangkan anak ini. Saat selfie ini diambil, saya benar-benar rasa kasih sayangnya yang sentiasa merapatkan dirinya dan memasukkan tangannya ke bawah tudung saya setiap kali dia menyusu seolah-olah cuba berpaut pada saya seperti ini. I love you, K*.

Kelibat dia yang sentiasa mengekori saya sangat jelas kelihatan oleh ibu bapa dan pihak pengurusan sekolah. Ada yang tak bersetuju dengan keadaan tersebut tetapi apakan daya, mereka boleh menegah saya yang tidak memilih keadaan tersebut, tetapi tiada seorangpun berjaya menghalang anak kecil ini dari sentiasa bersama saya. “I’m too scared,” kadang kala dia akan memberitahu saya begitu. Ada hari dia akan tertidur di atas meja, tertidur di atas lantai akibat keletihan mengekori saya dan menangis apabila hilang kelibat saya atau waktu saya pergi makan tengah hari. Ada hari sewaktu saya tidak keluar rehat dan makan di luar, saya akan duduk di dalam kelas. Pastinya kami berdua. Lalu, kadangkala saya dakap dia dan cuba suruh dia tidur atau berehat. Tatkala dia merebahkan kepala ke bahu saya – Allahu, indahnya perasaan ini. Bersyukurlah ibu bapa yang punyai anak-anak.

Saya biarkan saja. Bukan tak kesian, tetapi itu mungkin lebih baik untuk dia. Kalau diangkat takut terkejut. Saya rasa dia keletihan menangis dan ketakutan. Perkara ini berlaku hampir selama dua bulan sebelum sikit demi sedikit dia memberitahu saya, “I love you just like mummy.”  

Ya Allah, saya rasa nak menangis. Hakikat cinta bukanlah sentiasa indah. Cinta bukanlah pada berapa jam kita bergayut di telefon, berapa ribu kali kita menekan emoticon  berbentuk hati, dan berapa kali kita kata I love you.  Saya pun bukanlah orang yang akan ungkapkan perkataan I love you  semudahnya. Bagi saya tinggi nilai ayat tersebut. Fahamlah saya bahawa Allah hadirkan anak kecil ini untuk meneman kesunyian saya disebalik gelak tawa dan jasad yang kelihatan kukuh ini. Dalam hati, mungkin perasaan saya sudah lama hancur berkecai. Sesekali saya bisik pada anak ini, “I love you, K*.” Entah kenapa, menyebutnya kepada kanak-kanak lebih menjadikan saya berhati-hati berbanding dengan orang dewasa. Mungkin pada hemat saya, perasaan kanak-kanak lebih sensitif dan bila ayat itu keluar dari mulut mereka, merekalah yang lebih jujur.

Satu hari kami dimaklumkan bahawa Dato’ Seri Anwar Ibrahim bakal mengunjungi sekolah kami. Seluruh sekolah bersemangat menantikan kedatangan beliau. Di bangunan utama, seluruh warga sekolah disuruh berpakaian tradisional mengikut negara masing-masing. Kaison memakai batik Indonesia. Memang cantik sekali anak ini, masyaAllah. Pada ketika itu Dato’ Seri Anwar Ibrahim (DSAI) sedang giat berkempen bagi mendapatkan tempat di Port Dickson. Hari  terakhir saya di Lukut, masih tertinggal satu banner gambar DSAI di kawasan belakang sekolah saya. “Please take care of my people, boss,”  desis hati saya pagi itu.

Begitulah kehidupan saya di Lukut. Persinggahan yang sekejap tetapi sangat indah. Ada cinta yang datang, hilang dan berputik baru, mekar dan membunga. Hati saya hakikatnya tidak sempat sunyi di Lukut. Selepas K*, saya ada D* dan L*. D* juga berumur dua tahun. Dia panggil saya Syeri dan dia beritahu ibu bapanya saya best friend dia. Bukan sekali dua, malah setiap kali ditanya. Saya juga mempunyai kawan-kawan yang baik dan kami akrab sehingga hari ini. Seronok berkawan dengan mereka. Saya belajar erti good leadership sewaktu menjayakan Convocation Day  untuk sekolah saya dari seorang kawan sekerja bernama Deepa. Melalui teladan sahaja dia menunjukkan kepada saya ciri-ciri untuk bertoleransi dengan staff di bawah kelolaan saya. Walaupun awalnya saya agak sukar meneka gerak kerja Vinitha, tetapi akhirnya kami jadi best friend. Saya jadi sayangkan dia setelah yang tinggal hanya kami berdua bekerja selepas waktu makan tengah hari kerana Deepa memilih untuk bekerja secara part-time. 

InsyaAllah, November bakal menyaksikan kepulangan semula saya ke Kuala Lumpur. Satu perkembalian yang tak ingin dilakukan – kalau bukan kerana cinta. Allah.

Terima kasih, Allah kerana meletakkan Lukut sebagai persinggahan dalam hidup ini. Walaupun saya panggil keadaan ketika duduk di sana sebagai melukut, hakikatnya saya bahagia di Lukut. Syukran, ya Rabb.

*Demi privasi anak ini, nama dan rupanya tidak perlu dipamerkan.

Syeri 

Instagram: syarifah.hafsah
Newsletter: www.wouii.com

WOUII  kini tampil dengan wajah baru dan produk-produk menarik untuk kegunaan seisi keluarga. WOUII juga membuka peluang perniagaan kepada sesiapa yang berminat untuk mendapatkan produk jualan melalui pembelian secara borong bagi produk-produk yang dipaparkan di dalam online shop kami.

Klik di sini untuk maklumat lanjut. 

Ulasan Buku – Budak Kelas Belakang Langkahnya Panjang

WOUII  kini tampil dengan wajah baru dan produk-produk menarik untuk kegunaan seisi keluarga. WOUII juga membuka peluang perniagaan kepada sesiapa yang berminat untuk mendapatkan produk jualan melalui pembelian secara borong bagi produk-produk yang dipaparkan di dalam online shop kami.

Klik di sini untuk maklumat lanjut. 

Saya ni jarang baca buku ala-ala hipster tetapi kali ni apabila buku ini dihasilkan dari orang yang membuka pintu untuk saya semakin mendalami bidang penulisan, maka saya amat berminat untuk mendapatkan buku hasil nukilan saudara Kaizan Nazlan ini. Tajuknya mungkin lebih sedap dan mudah diingat sebagai Budak Kelas Belakang, namun pada pendapat saya, kulit bukunya lebih menarik dari tajuk tersebut dan saya berasa amat akrab dengan grafik kulit buku tersebut. Grafik seorang budak lelaki menjunjung kerusi – saya pun pernah kena denda macam tu walaupun tak pernah berada di kelas belakang.

Di awal buku ini, penulis banyak menumpukan penulisannya pada hal-hal pendidikan negara seperti pengklasifikasi pelajar, sikap guru, malah perasaan beliau sendiri terhadap sistem pendidikan. Sebagai seorang guru, saya banyak berasa terkilan membaca bab-bab awal buku ini kerana sedih apabila membaca isi hati seorang pelajar dari kelas belakang. Namun, harus saya perbetulkan sedikit pandangan mengenai pengklasifikasian pelajar mengikut tahap bagi kelas-kelas di sekolah.

Walaupun benar berlaku pengasingan pelajar pintar dan pelajar lemah di sekolah,namun tindakan ini bukanlah sentiasa bertujuan untuk memencilkan mereka yang kurang pintar. Namun, ianya adalah usaha dalam memudahkan pembelajaran para pelajar sendiri. Sebagai contoh, ada ketikanya, jumlah jam pembelajaran sesetengah topik boleh dipercepatkan di kelas-kelas depan, tetapi boleh jadi topik yang sama memerlukan masa yang lebih untuk pelajar lemah. Dengan adanya pengklasifikasian pelajar, guru-guru dapat memfokuskan pengajaran mereka dengan lebih baik dari segi penyediaan lesson plan, bahan bantuan mengajar serta penyediaan soalan ujian bulanan.

Inilah dia Kaizan Nazlan, penulis dan bukunya yang berjudul Budak Belakang Langkahnya Panjang. -gambar adalah hasil carian Google.

Seterusnya, penulis meneruskan penulisannya dengan pelbagai kisah pengalaman hidupnya, tips kejayaan, tips perniagaan, kisah para ambiyak dan yang paling menarik hati ialah kisah Kampung LBJ. Betapalah seronoknya saya membaca bab Kampung LBJ sehingga saya berazam untuk pergi sendiri ke kampung tersebut memandangkan tiap-tiap hari saya lalu jalan kampung dan melepasi simpang ke Kampung LBJ. Sampai hari ini Kampung LBJ masih menyimpan rahsianya kerana saya masih belum berkesempatan untuk ke sana.

Walaupun penulisannya agak abrupt tapi saya dapati pembacaan saya terhadap buku ini berterusan (dan ya, saya ambil masa yang sangat lama) kerana penulis banyak menggunakan ayat-ayat dari Al-Quran dan hadis. Bagi saya, penulisan begini bagus sebagai sebaran agama yang ringkas tetapi sampai.

Akhir sekali, saya berasa amat bersyukur kerana telah membaca buku ini dari kulit ke kulit, kerana kalau saya tidak berbuat demikian sejak awal, tidaklah saya tahu bahawa Kaizan Nazlan rupanya adalah cucu kepada sasterawan negara Awang Had Salleh. Saya membesar dengan nama yang gah itu dan bersyukur Kaizan bukan sahaja penulis buku Budak Kelas Belakang, tetapi juga seorang sahabat alam maya yang banyak memberi dorongan untuk saya juga terus menyiapkan buku saya sendiri. Sebagai meneruskan permintaan penulis, jom kita ramai-ramai hashtag #budakkelasbelakang supaya beliau dan ramai lagi dapat membaca artikel ini dan bukunya. Selamat maju jaya, Kaizan. Tabarakallah.

 

 

 

 

 

Syeri 

Instagram: syarifah.hafsah
Newsletter: www.wouii.com

 

WOUII  kini tampil dengan wajah baru dan produk-produk menarik untuk kegunaan seisi keluarga. WOUII juga membuka peluang perniagaan kepada sesiapa yang berminat untuk mendapatkan produk jualan melalui pembelian secara borong bagi produk-produk yang dipaparkan di dalam online shop kami.

Klik di sini untuk maklumat lanjut. 

Sepotong Ayat Dari Al-Quran: Al-Fatihah

WOUII  kini tampil dengan wajah baru dan produk-produk menarik untuk kegunaan seisi keluarga. WOUII juga membuka peluang perniagaan kepada sesiapa yang berminat untuk mendapatkan produk jualan melalui pembelian secara borong bagi produk-produk yang dipaparkan di dalam online shop kami.

Klik di sini untuk maklumat lanjut. 

 

Ternyata pada zaman moden ini penulisan bukanlah suatu kerja yang mudah apatah lagi di saat masa sentiasa menghambat kita. Namun, kali ini saya tekad untuk memulakan siri terbaru saya iaitu sepotong ayat dari al-Quran dengan membawa kita sama-sama mengenal umul kitab, Al-Fatihah.

Hari ini sebenarnya saya mendapat panggilan daripada salah seorang pemilik cawangan Genius Aulad. Di dalam perbualan kami, kami ada membincangkan kepentingan membaca al-Fatihah dengan betul. Saat diperingatkan begitu, saya sebenarnya jadi takut. Bagaimanakah bacaan kita sedangkan taraf surah ini adalah umul kitab, surah yang wajib pada setiap rakaat dalam solat. Nauzubillah min zalik, takut memikirkannya. Tak seronok mengambil sepotong sahaja dari surah ini, jadi di sini saya kongsikan keseluruhan tafsir surah Al-Fatihah. Semoga kita mendapat manfaat dari perkongsian ini, insyaAllah.

Indahnya umul kitab al-Fatihah sehinggakan ketujuh-tujuh ayat ini dirasakan saling melengkapi dan sungguh hebat kesannya apabila difahami terjemahannya.
1. Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
2. Segala puji-pujian bagi Allah, Tuhan semesta alam.
3. Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
4. Yang menguasai hari pembalasan.
5. Hanya Engkaulah yang kami sembah dan hanya kepada Engkaulah kami memohon pertolongan.
6. Tunjukilah kepada kami jalan yang lurus.
7. (Iaitu) jalan orang-orang yang telah Engkau anugerahkan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) mereka yang dimurkai dan bukan (pula jalan) mereka yang sesat.
Allahu akbar, besarnya maksud surah ini. Tidak hairanlah mengapa ianya menjadi umul kitab. Ketujuh-tujuh ayat terlalu indah dan saling melengkapi. Inilah mukjizat al-Quran. Selamat beramal. Kongsikan kepada rakan-rakan dan keluarga anda untuk manfaat bersama.

 

 

Syeri 

Instagram: syarifah.hafsah
Newsletter: www.wouii.com

 

WOUII  kini tampil dengan wajah baru dan produk-produk menarik untuk kegunaan seisi keluarga. WOUII juga membuka peluang perniagaan kepada sesiapa yang berminat untuk mendapatkan produk jualan melalui pembelian secara borong bagi produk-produk yang dipaparkan di dalam online shop kami.

Klik di sini untuk maklumat lanjut. 

Bro, Jangan Lari!

WOUII  kini tampil dengan wajah baru dan produk-produk penjagaan diri wanita, lelaki dan kanak-kanak yang menarik pada harga berpatutan. WOUII juga membuka peluang perniagaan kepada sesiapa yang berminat untuk mendapatkan produk jualan melalui pembelian secara borong bagi produk-produk yang dipaparkan di dalam online shop kami.

Klik di sini untuk maklumat lanjut. 

 

Parliament affairs have never been this interesting like what we are seeing on TV this week. From the troll people made out of Khairy Jamaludin’s photos when the rest of the opposition team (who was the government all these years) walkout to the synical “sila duduk dan jangan lari,” instruction from the King. Everything makes politics interesting again. If you would like to see what I reacted on KJ, feel free to check it out on my Twitter & Instagram accounts (now why do I sound like Syed Saddiq?)

It is beautiful to see the multiracial government we have today, the tolerance we put into accepting many differences and ideas, the variety of age group found in it as well as the attitude. All, makes watching news on the national television channels important all over again. Television has not been given much attention as much as this for quite some time.

Cameras seem to be a bit picky too. We seem to see so much of Syed Saddiq in every event, when there are more work to be shared than just good faces. Well, this good face also have to come with brains in this new government. I did read a few comments from friends on Facebook about dress code of some members of the Parliament (no, not Syed Saddiq!). Bear in mind, we are the ones choosing the members so, we believe in what we look up for. The same formalities also applies to the way these people speak to the public.

The word, bro is definitely a no-no when you are addressing to the people who are in a formal occassion. While responding through social media may seem okay, there are also better ways in handling tricky questions. The public and media are equally hungry for explanation on certain matters. If this hunger prank is not addressed accordingly, they will soon eat you! Then again, what the King said fits in many occasions. And what did he say again?

Jangan lari! 

Here’s the King who is generous with his smiles and today, his witty side!

 

 

 

 

Syeri 

Instagram: syarifah.hafsah
Newsletter: www.wouii.com

 

WOUII  kini tampil dengan wajah baru dan produk-produk penjagaan diri wanita, lelaki dan kanak-kanak yang menarik pada harga berpatutan. WOUII juga membuka peluang perniagaan kepada sesiapa yang berminat untuk mendapatkan produk jualan melalui pembelian secara borong bagi produk-produk yang dipaparkan di dalam online shop kami.

Klik di sini untuk maklumat lanjut. 

Allez Le Bleus, France! 4 Lessons Learned from The World Cup

WOUII  kini tampil dengan wajah baru dan produk-produk penjagaan diri wanita, lelaki dan kanak-kanak yang menarik pada harga berpatutan. WOUII juga membuka peluang perniagaan kepada sesiapa yang berminat untuk mendapatkan produk jualan melalui pembelian secara borong bagi produk-produk yang dipaparkan di dalam online shop kami.

Klik di sini untuk maklumat lanjut. 

First of all, I’d like to congratulate France for winning the World Cup 2018 last night. It was indeed, a sweet victory especially for someone whose second home is Paris, like me. The well-played game left me with a few lessons to ponder upon.

SPORTS UNITE US ALL

I remember in 1998 when we hosted the Commonwealth Games, my class was assigned with a scrap book project and I worked hard on Commonwealth Games as my topic. Some materials were collected from my cereal box. One of the times, I remembered reading the reason why Commonwealth Games was initiated was to unite the Commonwealth countries. Although it was unclear to comprehend at my young age, however, having to see the World Cup being watched by many countries in the world and people from all walks of life, I realised that it is true, sports do unite us all.

FAMILY BONDING GETS BETTER WITH THE SERIES OF MATCHES

When there is a series of matches to look forward to, I began to feel that family bonding gets better for my family, if not for others. Instead of keeping myself occupied online, I joined my brother and dad to watch a few matches. It felt great to let the hair down sometimes. Certainly, Neyma was a big joke for all of us at home.

Someone sent me this in response to my WhatsApp status cheering for France’s victory. He said he looks forward that Islamophobia will be dismissed after the victory. InsyaAllah. It was in fact, a team play.

QUALITY TIME WAS WELL-SPENT WITH THE PEOPLE YOU SHARE INTERESTS WITH

This would be the best lessons learned from the World Cup. I really love seeing people gathering at mamak restaurants whenever there are football match. With this one being in a series, it was more fun to see how for 90 minutes people from all walks of life could sit together, cheered and be at dismay for the same reasons.

DISCIPLINE & SELF-CONFIDENCE

Just look at how Japan left their place – don’t tell me there is nothing to learn from. It was indeed a good example. I was so proud of the Japanese footballers when they left the origami. It shows that no matter who they are, they really represent their country well. Personally and shamefully, if I were asked to weave the ketupat casing out of the coconut leaves today, I can’t do it, but look at them. They know their origami!

Lastly, I was happy with the spirit England showed. I was so astonished by the message “It’s Coming Home!” and when they did not manage to secure a place to the final, the message changed to “We’re Coming Home.” That was sweet! So heart-warming. Imagine your family member is one of the players for England and from far and worldwide-ly announced, “we’re coming home” – well, I would be glad to receive the whole team into my arms.

I also managed to read a caption written by David Beckham on his first time experience watching as a fan of his countryland instead of being part of the team. It was a short caption he wrote on Instagram but yet, another heart-warming piece to read.

Overall, for all that we have seen and felt, it is safe to say that football is here to stay in our heart until forever more. Undeniably, it is one of the most interesting games the world has ever had.Should you have anything interesting to share about the World Cup 2018, please feel free to write in the comment.

 

Syeri 

Instagram: syarifah.hafsah
Newsletter: www.wouii.com

 

WOUII  kini tampil dengan wajah baru dan produk-produk penjagaan diri wanita, lelaki dan kanak-kanak yang menarik pada harga berpatutan. WOUII juga membuka peluang perniagaan kepada sesiapa yang berminat untuk mendapatkan produk jualan melalui pembelian secara borong bagi produk-produk yang dipaparkan di dalam online shop kami.

Klik di sini untuk maklumat lanjut. 

July is here & all you care about is your sleeping hours!

WOUII  kini tampil dengan wajah baru dan produk-produk penjagaan diri wanita, lelaki dan kanak-kanak yang menarik pada harga berpatutan. WOUII juga membuka peluang perniagaan kepada sesiapa yang berminat untuk mendapatkan produk jualan melalui pembelian secara borong bagi produk-produk yang dipaparkan di dalam online shop kami.

Klik di sini untuk maklumat lanjut. 

I am literally away from home this entire July in a place with no Internet connection. Even when it is available, I only have to get to use it for a short while and those times were kept for only urgent matters. How do I feel? Much relaxed but I hate the fact that I become more handphone-dependent for that matter. Guess I need the Internet more than I need the handphone.

So what have I been up to the last 11 days of July? First of all, it’s summer break and I literally went off for summer. Well, not really. I was just spending my time under the blue sky nearby the beach (so me, right?!), I am reading a book I almost certain I will not finish (I guess history is never a favourite subject) & yes! this time I am back to something I once good at – running! I’ve started running again the past couple of days and insyaAllah, will go again next week.

So, what happened on July 7 (my birthday!)?

I had good dinner with my mom and bro (dad was away) & slept through the seventh of July. There were hugs and even kisses sent via WhatsApp but I let people down so well I slept early.

Food and sleep make me FAT! I refuse to put up my most recent photo, but am back to having the fat-burner & running. Alhamdulillah, at least running should help.

 

The next day? I quarreled with someone for wasting my good 1 hour before I had a very touching bihun goreng someone took for me from Masjid Negeri, Negri Sembilan after Asar. Then, we headed for some rice as instead of a piece of cake, all I asked for was a plate of hot rice with anything nice. Then I went back home and slept again!

At the end of the day, I put up a whatsApp status saying something like this,

 

At 34 = sleep all day

 

Literally, true!

 

Who else think they need sleep more than anything else on their birthday, hands up!

 

 

Syeri 

Instagram: syarifah.hafsah
Newsletter: www.wouii.com

 

WOUII  kini tampil dengan wajah baru dan produk-produk penjagaan diri wanita, lelaki dan kanak-kanak yang menarik pada harga berpatutan. WOUII juga membuka peluang perniagaan kepada sesiapa yang berminat untuk mendapatkan produk jualan melalui pembelian secara borong bagi produk-produk yang dipaparkan di dalam online shop kami.

Klik di sini untuk maklumat lanjut. 

Ulasan Buku : Mr. Gentleman Dambaan Wanita (Ustaz Muhamad Abdullah Al-Amin)

WOUII  kini tampil dengan wajah baru dan produk-produk penjagaan diri wanita, lelaki dan kanak-kanak yang menarik pada harga berpatutan. WOUII juga membuka peluang perniagaan kepada sesiapa yang berminat untuk mendapatkan produk jualan melalui pembelian secara borong bagi produk-produk yang dipaparkan di dalam online shop kami.

Klik di sini untuk maklumat lanjut. 

Saya terpaku melihat kulit buku ini saat perkataan RIJAL terpampang di atasnya. Tanpa berlengah, saya terus mencapai buku ini dan membuka helaian di bahagian isi kandungan untuk mengetahui apakah pendekataan yang digunakan untuk menerangkan perkataan RIJAL itu. Tajuk Mr. Gentleman Dambaan Hati Wanita itu hanya saya sedari setelah saya habis membaca buku ini ke helaian terakhir. Bukunya agak nipis, jadi saya luangkan masa hampir sejam berdiri di kedai buku untuk membaca keseluruhan buku ini.

Subhanallah, buku ini sesuai untuk bacaan pasangan suami isteri. Saya syorkan para isteri dahulu yang membaca walaupun hakikatnya buku ini lebih menekankan aspek tanggung jawab dan tugas suami. Hal ini kerana, sebagai seorang isteri dan wanita, sekiranya anda yang membaca buku ini dahulu, anda akan terdorong untuk mengubah diri anda dan juga berinovasi di dalam rumah tangga. Saya harap para isteri juga bersetuju jika saya katakan buku ini akan memberi anda inspirasi untuk anda menjadikan suami anda idola. Setelah itu, buku ini amat-amat perlu dibaca oleh para suami kerana bentuk penulisannya sangat heroic. 

Gambar ini saya ambil sendiri setelah selesai membaca buku ini. Interesting book, saya highly recommend.

Kaum lelaki khususnya kaum suami pasti merasa gagah dan berkuasa sepanjang pembacaaan kerana dengan adilnya, buku ini ditulis untuk mengingatkan anda mengenai tanggung jawab dan tugas anda bukan secara memerintah atau menafikan tugasan harian yang mungkin telah lama menjadi rutin anda, tetapi ianya digarap menjadikan anda mengingati semula bahawa andalah raja yang hebat (dalam konsep Islamik dan benar).

Saya berminat untuk menyentuh sedikit topik besar yang dikongsikan melalui buku Mr. Gentleman Dambaan Wanita nukilan Ustaz Muhamad Abdullah Al-Amin ini iaitu POLIGAMI! Seperti ramai wanita, saya juga sedikit skeptikal mengenai topik ini. Hampir-hampir saja saya menolak keseluruhan topik ini dari pembacaan saya, namun, akibat keasyikan membaca buku ini, saya sayang untuk lepaskan bab ini. Subhanallah, alangkah indahnya topik ini dihujahkan. Amat menyentuh hati saya selaku wanita lanjut usia (ehem…34 tahun baru!), apabila membaca mengenai bab poligami yang mana ianya diharuskan bagi melindungi wanita-wanita yang telah berumur, janda sama ada hidup atau mati daripada bahaya dan kesusahan. Cair dibuatnya. Terharu usah dikenang.

Secara keseluruhan, buku ini mungkin mempunyai kulit yang cliche, tajuknya yang sedikit trendy mungkin saja membuat anda fikir, well, that’s just another quickly-made-up bookbut NO!  Bacalah buku ini. Saya sangat mengesyorkan. Ingat, don’t judge a book by its cover! Inilah buku yang anda tidak patut nilai dari kulitnya. Jadi, apakah itu RIJAL? Anda kena baca buku ni dulu!

 

 

 

 

Syeri 

Instagram: syarifah.hafsah
Newsletter: www.wouii.com

 

WOUII  kini tampil dengan wajah baru dan produk-produk penjagaan diri wanita, lelaki dan kanak-kanak yang menarik pada harga berpatutan. WOUII juga membuka peluang perniagaan kepada sesiapa yang berminat untuk mendapatkan produk jualan melalui pembelian secara borong bagi produk-produk yang dipaparkan di dalam online shop kami.

Klik di sini untuk maklumat lanjut. 

Antara Drama Nur dan Kenyataan Hidup

WOUII  kini tampil dengan wajah baru dan produk-produk penjagaan diri wanita, lelaki dan kanak-kanak yang menarik pada harga berpatutan. WOUII juga membuka peluang perniagaan kepada sesiapa yang berminat untuk mendapatkan produk jualan melalui pembelian secara borong bagi produk-produk yang dipaparkan di dalam online shop kami.

Klik di sini untuk maklumat lanjut. 

 

Betapa seronoknya kita apabila semangat Malaysia Baru yang kita perolehi daripada kemenangan besar pilihan raya awal bulan lepas memberi impak dan semangat baru kepada banyak aspek kehidupan kita. Sengaja atau kebetulan, drama dan filem kita juga berubah rentak. Terbaru, setelah demam pilihan raya, dan keheningan Ramadhan, kita dilanda syahdu asmara dan dilema antara kenyataan hidup dan hidayah Allah menerusi drama 19 episod berjudul Nur.

Terdahulu saya mengucapkan tahniah kepada penulis drama ini kerana memaparkan bahagian dan babak pelacuran dalam bentuk yang amat minimalis dan menekankan konsep kehidupan sebagai pergolakan rasa utama untuk kita sebagai penonton. Apa yang menarik mengenai drama ini ialah skripnya yang sangat hampir kepada penonton sehingga kita sendiri terasa bahawa, jika kita bukan seorang pelacur yang mencari jalan keluar dari kehidupan yang malang, kita juga adalah hamba Allah yang berperang mendapatkan jalan lurus yang diredhaiNya. Keadaan ini dihujahkan secara nyata dan jelas melalui solat seseorang yang dijalankan secara senyap-senyap, doa istiharah yang dizahirkan, serta bacaan al-Quran yang indah pada waktu-waktu tertentu di dalam drama ini.

Biarlah skripnya sendiri berbicara. Syafiq Kyle memegang watak Ustaz Adam @ Abang Baby, nickname yang sangat kelakar bagi saya tapi comel.

Saya amat tertarik dengan statement seorang bekas pembantu saya sewaktu kami bertemu semalam. Ayatnya mudah tetapi cukup impaknya untuk membuat saya rasa bersyukur. Katanya,

 

” Perempuan biasapun nak kan ustaz,”

kemudian merujuk kepada drama ini, beliau menambah,

“Nur pun nak kat Ustaz Adam,”

Saya yang asalnya terpaku kemudiannya tergamam dengan ayat kedua tersebut. Betullah, kalau dikatakan perempuan biasa seperti kita ini pun inginkan seorang ustaz, inikan pula orang yang paling besar pancarobanya.

Saya kemudiannya mengangkat ayat pertama tersebut untuk diletakkan di Facebook status saya. Beberapa jam kemudian pembantu saya menjelaskan maksud ayatnya.

“Kita semua mahukan yang terbaik di kalangan yang baik-baik.”

Benar.

Dan saya bersyukur, alhamdulillah.

Saya bersyukur “ustaz sayang” (saya mengambil semula ayat pembantu saya).

Kita terlalu mudah untuk berkata syukur tetapi kita terlupa untuk menghargai hal yang kita syukuri tersebut sehingga ada mata lain dan hati lain yang mengingatkan kita terhadap kealpaan itu. Terima kasih, Fara.

Di episod akhir drama ini, saya sangat-sangat terpalit dengan watak ibu Nur yang mana diakhir hayatnya, dia percaya pada Allah. Lihatlah betapa mudahnya akhir seseorang itu. Hanya dengan mengesakan Allah, maka terpadamlah segala keburukan dan kehinaan dirinya di dunia. Subhanallah. Jika ditanya, apakah impak terbesar filem ini, jawapan saya, itulah dia.

Akhir kata, tahniah kepada seluruh warga kerja drama Nur. Barangkali ada yang menerima hidayah, ada yang lebih baik imannya, ada yang memperbaiki solat dan amalannya hanya kerana drama ini. Semoga Allah mengampuni kesemua dosa kita, insyaAllah.

 

 

 

 

Syeri 

Instagram: syarifah.hafsah
Newsletter: www.wouii.com

 

WOUII  kini tampil dengan wajah baru dan produk-produk penjagaan diri wanita, lelaki dan kanak-kanak yang menarik pada harga berpatutan. WOUII juga membuka peluang perniagaan kepada sesiapa yang berminat untuk mendapatkan produk jualan melalui pembelian secara borong bagi produk-produk yang dipaparkan di dalam online shop kami.

Klik di sini untuk maklumat lanjut. 

Book Review: Take Note! By Irfan Khairi

WOUII  kini tampil dengan wajah baru dan produk-produk menarik untuk kegunaan seisi keluarga. WOUII juga membuka peluang perniagaan kepada sesiapa yang berminat untuk mendapatkan produk jualan melalui pembelian secara borong bagi produk-produk yang dipaparkan di dalam online shop kami.

Klik di sini untuk maklumat lanjut. 

 

I would like to start this review by sharing how I landed my hands on this book. A free copy was posted for me as a token from a group activity created by Irfan Khairi recently. As someone who is greedy to read all books around me, I become very selective over what I want to read because not all reading materials are meant to be read for leisure. Some requires a long pondering whilst others may affect the way you think about life and touch your emotions. I was reading a book translated from French Language when this book arrived. Knowing that this book will surely have a straight-forward language, I put away the previous book and started this one. It took me five days to complete reading, jotting down my notes and reflecting it to myself. Probably one of the fastest book I complete out of my greed.

So, if you are someone who never keep any receipts after shopping, forget about this book! You will be flushed with a great guilt afterwards.

If you are someone who are living in denial, this book is not yours because it will constantly demand you to change your norms for the sake of your financial state.

If you are someone who are too lazy to even hold a pencil while reading, again this is not for you because it is nearly impossible to read without rewriting the notes shared in your own words although in any other books you have never done this before.

Thinking of giving up this book? Not yet, please!

I was so delighted to receive this free because the cover page stated there: one of the world’s leading Internet business expert. I surely feel even glad when he is willing to have this book reviewed by me.

 

This book is designed to make you take note starting from the first tip shared through the end. However, what interests me was the preface. Reading the preface itself felt like Irfan talked to you right on your face – catchy and witty, both at the same time making you want to read more. Along the way, as you read, you will find that some pages require you to rewrite the points he has highlighted. In some other pages, you will find that there are a few activities that challenge you to start acting in order to improve your financial states. You will notice that the margins on the left and right of this book are given with lines for you to scribble notes you obtained from each page. While you may feel that you do not need the spaces given, don’t be surprise somehow along your reading you will automatically start writing the notes with your own words everywhere on the book. Seriously! At least it happened to me. Overall, what I love about this book is that it feels much different from many other books written by Irfan Khairi before. It is full of wit, eye-openers and new facts. At the end of the book, Irfan wrote a one-page summary which I think was perfectly done to sum the entire book. In other words, Irfan sandwiched all his notes with two pages of a preface and end note that give you a sense of communication and reflection after all the notes shared.

Will I recommend this book to you?

I’d say yes!

Another great delight was when I found out that my FREE copy was signed by Irfan. Though I know him in person, this, however, is the first book of his that I ever got signed on. Yay!

 

Syeri 

Instagram: syarifah.hafsah
Newsletter: www.wouii.com

 

WOUII  kini tampil dengan wajah baru dan produk-produk menarik untuk kegunaan seisi keluarga. WOUII juga membuka peluang perniagaan kepada sesiapa yang berminat untuk mendapatkan produk jualan melalui pembelian secara borong bagi produk-produk yang dipaparkan di dalam online shop kami.

Klik di sini untuk maklumat lanjut. 

Scroll To Top